TI EINAI TO ΒΙΟΧΗΜΙΚΟ ΤΕΣΤ 2ΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ (ΤΡΙΠΛΟ ΤΕΣΤ Η Α-ΤΕΣΤ);
Το τριπλό τεστ ή Α-τεστ ή Bart’sTest, είναι μια εξέταση πληθυσμιακής διαλογής η όποια πραγματοποιείται κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης με σκοπό να ανιχνεύσει κυήσεις υψηλού κινδύνου για χρωμοσωμικές ανωμαλίες και ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.
Με αυτή την εξέταση μετριούνται τα επίπεδα AFP (α-φετοπρωτεϊνης), οιστριόλης, και β-χοριακής γοναδοτροπίνης στον ορό του αίματος της μητέρας από την 15η έως και την 20η εβδομάδα της κύησης, με αιμοληψία της εγκύου αλλά και με ταυτόχρονο υπερηχογραφικό έλεγχο του εμβρύου ώστε να εντοπιστεί η ακριβής ηλικία κύησής του.
Το τεστ είναι πιο ευαίσθητο από την 15η έως και την 18η εβδομάδα της κύησης, γι’ αυτό συστήνεται να χρησιμοποιείται κατά εκείνη την περίοδο.
Δεν αποτελεί διαγνωστικό εργαλείο, διότι η διάγνωση χρωμοσωμικών ανωμαλιών πετυχαίνεται μόνο με αμνιοπαρακέντηση.
Ωστόσο, μπορεί να ανιχνεύσει το 70% των εμβρύων με σύνδρομο Down και σύνδρομο Edwards, με 5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτό σημαίνει ότι υποδεικνύει εγκυμοσύνες υψηλού κίνδυνου («ύποπτες»), εφόσον έχει πραγματοποιηθεί αμνιοπαρακέντηση, και γίνεται διάγνωση εμβρύων με τις παραπάνω χρωμοσωμικές ανωμαλίες σε ποσοστό 70%. Μόνο ένα 30% των εμβρύων με σύνδρομο Down θα περάσουν το τεστ ως μη ύποπτες κυήσεις.
* Το 5% ψευδώς θετικού αποτελέσματος σημαίνει ότι μόνο στο 5% των κυήσεων, που το τεστ υπέδειξε ως ύποπτες, τελικά έσφαλε και τις υπέδειξε ψευδώς.
Ο έλεγχος και η διάγνωση των βλαβών του νευρικού σωλήνα, όπως είναι η δισχιδής ράχη, γίνεται με το υπερηχογράφημα β’ επιπέδου και μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.
Με τη χρήση του τριπλού τεστ μπορούν να ανιχνευθούν και άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες καθώς και σπάνια γεννετικά σύνδρομα, όπως το σύνδρομο Turner, τριπλοϊδία, μωσαϊκισμός της τρισωμίας 16, εμβρυϊκός θάνατος, Smith-Lemli -Opitz, και το σύνδρομο ανεπάρκειας στεροειδούς.
Το τεστ υποδεικνύει εγκυμοσύνη ύποπτη για σύνδρομο Down όταν τα επίπεδα της οιστριόλης είναι χαμηλά και της β-χοριακής γοναδοτροπίνης υψηλά. Για το σύνδρομο Edward, τα επίπεδα και των δυο βιοχημικών δεικτών εμφανίζονται πολύ χαμηλά ενώ για τις βλάβες του νευρικού σωλήνα, τα επίπεδα της AFP πολύ υψηλά. Επίσης, η AFP εμφανίζεται υψηλή και σε άλλες δομικές διαμαρτίες όπως ομφαλοκήλη, γαστρόσχιση και κοκκυγικό τεράτωμα.
Το τριπλό τεστ δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολύδυμες κυήσεις.
Πρωτοχρησιμοποιήθηκε την δεκαετία του 1990 σε πολλά συστήματα υγείας, όπως της Μεγάλης Βρετανίας, της Αμερικής και του Καναδά, αλλά έχει πάψει να χρησιμοποιείται συστηματικά και έχει αντικατασταθεί από πιο ακριβείς μεθόδους πληθυσμιακής διαλογής, όπως το τεστ του πρώτου τρίμηνου (Αυχενική Διαφάνεια με συνδυασμό του PAPP-A τεστ), το οποίο ανιχνεύει το 90% των χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Πιο συγκεκριμένα το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγ. Βρετανίας) σταμάτησε την χρήση του τριπλού τεστ από το 2007 και το αντικατέστησε με το τεστ πρώτου τριμήνου.